İzmit Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, kiraz üreticilerinin birbirinden lezzetli kirazlarını vatandaşlarla buluşturmak üzere Kiraz Şenliği düzenledi. İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in öncülüğüyle gerçekleştirilen Kiraz Şenliği birbirinden renkli etkinlerle vatandaşlara keyifli bir gün yaşattı.  Arızlı, Kulfallı, Kabaoğlu ve Akpınar Mahallelerinde üretilen kirazlar, Kuruçeşme Kapalı Pazar Alanında gerçekleştirilen Kiraz Şenliği ile vatandaşlarla buluştu. Bölgede mevsim itibariyle yetişen dört kiraz cinsi arasında yapılan kiraz yarışması ile en güzel kirazı üreten üreticiler ödüllendirildi. Kiraz Şenliğinde Kiraz Güzelleri olarak Sevim Taş ve Ayşe Yazıcı seçildi. 


Dereceye Giren Kiraz Üreticileri


Güzelce Kirazı
1. Yakup Çoban
2. Saim Oran


Napolyon Kirazı
1. Bahri Uysal
2. Selahattin Aracı
3. Eyüp Üstün


Bükreş Kirazı
1. Nurşen Oğuz
2. Emre Kaçmaz


Dalbastı Kirazı
1. Hüseyin Yılmaz
2. İbrahim Seviş
3. Adnan Uysal


YOĞUN KATILIM
Kiraz Şenliği etkinliğine İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra CHP İzmit Belediye Meclis Üyesi Tuncay Aşkın, Kocaeli Pazarcılar Odası Başkanı Ramazan Kumsar, Kulfallı Muhtarı Yüksel Oğuz, Akçakoca Mahalle Muhtarı Mehmet Şahin, Tepeköy Mahalle Muhtarı Celalettin İçöz, Malta mahalle muhtarı Bekir Boz, Bekirdere Mahalle Muhtarı Cihat Önen, Kuruçeşme Hatipköy Mahalle Muhtarı Habibe Aksoy, Kulmahmut Muhtarı Turgay Oruç,  Arızlı Mahalle Mutarı Ruhan Menteş, Fethiye Mahalle Muhtarı İsa Altıntaş, Kabaoğlu mahalle muhtarı Ali Akbaş, Yeşilova Mahalle Muhtarı Ali Filiz, Şirintepe Mahalle Muhtarı Nilgün Düzen, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, İzmit Belediyesi Cumhur İttifakı Meclis Üyesi Engin Duymaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. 


“ÜLKEMİZE BEREKET YAĞSIN”
İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet Kiraz Şenliğinde yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Dedik ki bugün bereketli bir gün. Doğru tahmin etmişiz, yağmur yağıyor. İnşallah tarlalarımız dolsun, taşsın, tüm ülkemize bereket yağsın İnşallah. Bu sene ilkini düzenlediğimiz Kiraz Şenliğimiz. Ben bu şenliği önemsiyorum. Bu kent sadece sanayi kenti değil. Bu kentin güçlü toprakları var. Bu kentin güçlü çiftçisi var. Bu kentin zengin tarımı var aslında ama hep sanayi kenti adıyla anılıyor. Tarım ikinci planda kalıyor. Hayır, tarım bir zenginlik. Bu ülkeyi üretmek kurtaracak, tarım kurtaracak, toprak kurtaracak. 


“KÜLTÜREL MİRASLARIMIZ VAR”
Toprak büyük bir zenginlik, o zenginliği işlemezsek bu ülke kalkınmaz. Sürekli ithalat, ithalat, ithalat. Hayır, bizim üretim yapmaya ihtiyacımız var. Bizim toprağın zenginliğini işlemeye ihtiyacımız var. Bizim çiftçimizi kalkındırmaya ihtiyacımız var. İzmit’in 50 köyü var. 50 köyünde çeşit çeşit ürün yetişiyor. Bu köylerde çeşit çeşit kültürel miraslarımız var. Biz bu mirasları ve üretilen ürünleri daha fazla tanıtmak istiyoruz.  Daha fazla üretilsin, daha fazla destek olalım istiyoruz. Adı şenlik ama amacı kirazımızın ne kadar kıymetli olduğunu, çiftçimizin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu anlatmak. 


“ÇEVRE İLLERE TONLARCA KİRAZ VERİLİRDİ”
İzmit genelinde meyve üreticiliği genelde ev ihtiyacını karşılamak için yapılırdı. Ancak 4-5 köyümüz var ki, tek geçim kaynağı olan meyveciliği yüzlerce yıldan beri en iyi şekilde yapıyor. Çok değil 40-50 sene öncesine kadar İzmit’in ihtiyacını karşıladıktan sonra çevre illere tonlarca üzüm ve kiraz gönderirdi bizim köylerimiz.  40-50 sene öncesine kadar Kulfallı-Akpınar-Kabaoğlu ve Arızlı’dan kamyonlarla bölgemize has olan Dalbastı, Bükreş, Güzelce ve Napolyon çıkardı. 


“VERİMLİ TOPRAKLAR RANTA KURBAN GİTTİ”
İzmit’in ihtiyacı karşılandıktan sonra İstanbul ve çevre illerin talepleri dahi karşılanırdı.  Tabi sonraki yıllarda sanayileşme ve kentleşme olgusu yerleşmeye başladı. Böyle olunca da köylerimize gereken önem verilmedi, meyveciliğimiz bitme noktasına geldi, verimli topraklarımız ranta kurban gitti. Ve böylece zenginleştiğimizi zannedip ne yazık ki esas zenginliklerimizi kaybetme aşamasına geldik 


“NEREDEYSE YOK OLMA TEHLİKESİNE GİRDİ”
Anavatanı Kuzey Anadolu olan Kiraz bitkisi de bundan en fazla nasibini alan zenginliklerimizin başında geliyor. Kiraz, İzmit’te yani kendi topraklarında neredeyse yok olma tehlikesine girdi. Bizler, İzmit belediyesi olarak muhtarlarımızın da desteğiyle; sanayi ve kentleşme ile büyük oranda tahrip olan İzmit tarımının gelişmesi için elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. 


“DEĞER YARATMAK İSTİYORUZ”
Arazilerimizi tarıma açmaktan, buğdayından aronyasına, dut bahçesinden sahlebe, istiridye mantarından F1 yüksek verimli fide dağıtımları ve envai çeşit sebze ve meyveciliğe kadar çiftçimizin ve toprağımızın yanında olduk. Üreticiyi, üreteni, toprağı, toprağın işlenmesini, o zenginliği ülkemize ve kentlerimize katma değer yaratarak geri döndürmek istiyoruz. Hep diyoruz ülkemizi üretim kurtaracak. Bugün 1 liraya aldığımız ürün yarın 10 liraya alamadığımız bir dönemden geçiyoruz. 


“KRİZDEN ÇIKMANIN YOLU ÜRETMEK”
Ekonomik kriz ortada. Ne yazık ki üreten toplumdan tüketen topluma evrildik. Bu ekonomik krizlerden çıkmanın yolu daha fazla üretmek. Üreticiyi hem pazarda, hem de gelirlerini artırıp giderlerini düşürecek politikalarla desteklemek gerekiyor.  Bizim için proje demek; bina ya da beton demek değil. Proje demek; üreticiyi desteklemek,  ona bu konuda köprü olmak demektir. Bugün de; bugün bölgemizde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış İzmit kirazcılığının devamını sağlayabilmek ve bu konudaki farkındalığı arttırmak için burada, Kiraz Şenliği’ndeyiz.


“HER ZAMAN YANINIZDAYIZ”
Kirazlarını buraya kadar getiren veya bitirdiğinden dolayı getiremeyen,  jüri önünde kirazlarını yarıştırıp dereceye giren veya girmeyen tüm çiftçilerimizi canı gönülden kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bizler o güzel kirazları ne emeklerle, ne zorluklarla yetiştirdiklerini çok iyi biliyoruz. Çiftçimizin ne şartlarda çalıştığını yaşadığı zorlukların da farkındayız. Ama şunu da biliyoruz ki, bu kötü günler geçecek.  Biz İzmit Belediyesi olarak her zaman yanınızdayız ve yanınızda olmaya devam edeceğiz. 


BAŞKANDAN ÜZÜM MÜJDESİ
Ben kiraz üreticilerimize tekrar teşekkür ediyor, ellerine emeklerine sağlık diyorum. Kiraz Şenliğimiz, İzmit’e ve İzmitli kiraz üreticilerimize hayırlı olsun. Bundan sonraki üretim hamlemiz de çok kıymetli olan üzümümüz olacak. O muhteşem üzümler de bizim değerlerimiz. Bunları daha fazla tanıtmak ve destek vermek zorundayız. Bölge muhtarlarıyla omuz omuza vererek beraber yürümeye hazırız. Hepinizin tarlasına bereket diliyorum. 


“BİZLERİ MUTLU ETTİ”
Kulfallı Mahalle Muhtarı Yüksel Oğuz programda yaptığı konuşmada, “Kiraz Şenliğimize hoş geldiniz. Öncelikle sayın başkanıma bizlere böyle bir etkinlikte bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Arızlı ve Kulfallı Mahalleleri olarak kiramıza gereken değerin verilmesi bizleri mutlu etti. Umarım şenliğimiz son olmaz, uzun yıllar birlikte kiraz toplarız. Katılım gösteren herkese teşekkür ederim” dedi.