İzmit Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İstanbul Turizm Platformu’nu bugün İzmit’te misafir etti. 3 bin yıllık geçmişi olan İzmit’in turizm potansiyelini ortaya çıkarmak adına her iki kurumun da deneyimlerini paylaştığı toplantı Ramada Otel’de gerçekleşti. Toplantının başında konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Bugün güzel bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Turizm Platformu Genel Sekreteri Hüseyin Gazi Coşan ve değerli uzman arkadaşlarımız buradalar. 


3 BİN YILLIK TARİHİ OLAN BİR KENT
Daha önce İBB BİMTAŞ’ı ziyarete gitmiştik. BİMTAŞ Genel Müdürü ve değerli ekibi orada hem yerel çalışmaları hem de turizm alanında yaptıkları çalışmaları aktardılar. Bu çalışmalarda gördük ki biz de entegre olabilirsek İzmit’in turizm potansiyelini ortaya çıkarabiliriz. İstanbul Kültür Platformu ile buluşmak ve bir çalıştay yapmak istediğimizi iletmiştik. Yanı başımızdaki İstanbul potansiyelinden mutlaka yararlanmalıyız. İzmit’in 3 bin yıllık Roma tarihinden Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine kadar çok değerli alanları ve potansiyeli var.


İZMİT ÇOK DEĞERLİ BİR KENT
İzmit’in kırsalı ayrı güzel merkezi ayrı güzel. Bugün başlangıcını yaptığımız bu toplantıda bu konuyu masaya yatıracağız. Biz İstanbul’u turizm kaynağı içerisine entegre olarak neler yapabiliriz? İşbirliği nasıl geliştirebiliriz? Tecrübe paylaşımını nasıl gerçekleştirebiliriz? soruları üzerinden bir çalıştay gerçekleştireceğiz. Onlar bize çalışmalarını aktarırken bizler de müdürlüklerimizin yaptığı çalışmaları anlatacağız. Sonrasında da beraber atacağımız adımları belirlemeyi arzu ediyoruz. İstanbul Kültür Platformu’nun burada olması kıymetli. Yılladır İzmit’in hep turizm potansiyelini anlıyor, yazıyla kışıyla çok değerli bir kent olduğunu söylüyoruz. Bize destek olacaklarını biliyoruz. Sayın genel sekterimize ve ekibine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 


COŞAN, “BURAYA KOŞA KOŞA GELDİK,”
İstanbul Turizm Platformu Genel Sekreteri Hüseyin Gazi Coşan, “Aslında her şeyden önce sizlere çok teşekkür ediyorum. Ben her zaman şunu söylüyorum; ‘Yerel yönetimlerin olmadığı turizm, turizm değildir.’ O yüzden sizleri tebrik ediyorum. İzmit’e bir milyon turistin gelmesi demek bir milyar dolar demek. Bunu göz önünde bulundurursak turizmin ekonomiye çok ciddi katkısı var. O yüzden ben çok sevindim. Buraya koşa koşa geldik. 


“İKİ ŞEHİR DE BİRBİRİNDEN FAYDALANACAK”
“İstanbul’da 10 milyon turist Türkiye’de 30 milyon turist demektir. Şehir turizmi yapacağız. İstanbul’un hinterlandı İzmit ama İzmit’in de hinterlandı İstanbul. O yüzden iki şehir de birbirinden faydalanacak. Bizler deneyimlerimizi aktaracağız ama sizlerin de deneyimleriniz dinleyeceğiz” şeklinde konuştu. 


İZMİT BELEDİYESİNİN ÇALIŞMALARI ANLATILDI
Toplantıda İzmit Belediyesi adına; Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Ceren Cömert Öker, Basın ve Yayın Müdürü Ozan Özgenç, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personeli Esra Balcı ile Spor İşleri Müdürlüğü personeli Erdem Çakır, İzmit Belediyesinin kültür-sanat, tarihi yürüyüş rotaları, kültürel miras ve turizmi canlandırma konusunda gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili sunum yaptı. 


COŞAN, “ÇALIŞMALAR BENİ ÇOK HEYECANLANDIRDI”
İstanbul’da turizm alanında gerçekleştirdikleri çalışmalar ve projelerle ilgili sunum yapan İstanbul Turizm Platformu Genel Sekreteri Hüseyin Gazi Coşan da İzmit’in turizm potansiyelini arttırmak adına deneyimlerini aktardı. Hüseyin Gazi Coşan, “Gerçekleştirdiğiniz çalışmalar beni çok heyecanlandırdı. Özellikle kültür-sanat ve turizm alanlarında çok güzel çalışmalar hayata geçirmişsiniz. Tecrübelerimiz ışığında bir an önce işbirliği yapmak adına çok heyecanlıyım” dedi.


TARİHİ YERLERİ GEZDİLER
Ramada Otel’deki toplantının ardından Başkan Hürriyet, Hüseyin Gazi Coşan ve beraberindeki heyete İzmit’in tarihi yerlerini gezdirdi. Atatürk Heykeli, Saat Kulesi, Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi, Kapanca Sokak’taki tarihi evler, İzmit Belediyesi Atatürk Evi Müzesi ve Şehr-i İzmit Kafeyi gezen heyet, İzmit’in tarihi dokusuna ve mistik havasına hayran kaldıklarını belirtti.