İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, AKP Meclis Üyesi Muharrem Tutuş’un İzmit Belediyesinin ‘170 milyona araç kiralayacaklar’ iddialarına yanıt vererek, “Araç kiralamasına 170 milyon gibi bir para veya bedel ödediğimiz söz konusu bile değil” dedi. Hürriyet devamında şu ifadelere yer verdi; “Tabi bunu söylerken bir sürü aklınızın almadığı tuhaf tuhaf belgesiz bilgisiz açıklamalar yapıyorlar. Sürekli bunu köpürtmeye çalışıyorlar. Vay işte, ‘Büyükşehir’e biz sorduk hesaplattırdık. 48 Milyon TL tutuyor. Bunlar 48 Milyon TL’ye kiralanan ürünü 170 Milyon TL’ye kiralıyoruz diye getirdiler. 170 Milyon TL’yi nereden çıkardılar? Demek ki fiyatlar çok yüksek’ vesaire diyorlar. 


27 MİLYONA ALDIĞIMIZ ARAÇLAR 80 MİLYON OLDU
Biz iki yıl önce 27 Milyon TL’ye 71 tane kamyon satın alırken o zaman birisi deseydi ki bu kamyonlar bugün 27 milyon ama 2 yıl sonra bu kamyonlar 80 milyon olacak, 50 milyon artacak deseydi kim inanırdı? Kim ihtimal verirdi? Hanginiz inanırdınız. Bilebilir miydik? Öngörebilir miydik? Hadi canım derdik, o kadar da değil, 2 yılda 50 milyon nasıl artar diye cevap verirdik. Ya da 3 buçuk lira olan dolar o dönemlerde size birisi deseydi gün gelecek dolar 17-20 liraya dayanacak deseydi, kim inanırdı? O gün 3 buçuk lira olan bugün 17 liranın üzerinde. İşte gerçek enflasyon ortada, kağıt üstünde açıkladıkları ortada. 


KENDİ DÖNEMİMİZDE ÇOĞU BİTECEK
Bugün 3-4 milyona kiralasak yarın bunun 14 lira olmayacağının garantisini kim verebilir? Bugün 4’e kiraladık diyelim, yarın firma dedi ki ‘Ya enflasyon yüzde 500 arttı ben bunun fiyat farkını istiyorum. İhale şartnamesinde de var. Fiyat farkı vermezsen çekiyorum araçları’ dedi. Böyle olmayacağının garantisini kim verebilir? Bugün 4 lira olan şeyin yarın 14 lira olmayacağının garantisini kim verebilir? İşte bizim sorunumuz tam da bu. Bu öngörülemezlik. Dönem içerisinde biz öngörülebilir kredi kullanarak ve hiçbir şeyden etkilenmeyip sabit aylık kredi ödemesi ile biz bu araçları satın almak istiyoruz. Aynı 27 milyonluk kredi ile aldığımız gibi. Bakın 27 milyonun aylık kredi geri ödemesi 1 milyon ve hiçbir şeyden etkilenmiyor. Artmıyor. Belirsizlik olmuyor. Bu krediyi de aylık sabit olarak ödeyeceğiz. İki yılda bitecek. Kendi dönemimizde çoğunluğu bitecek zaten.