Başkan Hürriyet, “Halkın belediyesi olarak kalbimizi koyarak çalıştık”


Sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sergileyen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, gerçekleştirdiği lansman toplantısında; “Halkın belediyesi olarak kalbimizi koyarak çalıştık. Ranta değil halka hizmet ettik” dedi.

 


2019 yılında göreve gelen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, geride kalan 5 yıllık dönemde İzmit halkı için yaptığı çalışmaları anlattı. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen lansman toplantısına CHP Kocaeli Milletvekilleri Özgür Harun Yıldızlı, Nail Çiler ve Muhip Kanko, İl Başkanı Bülent Sarı, CHP KBB Başkan Adayı Atasoy Bilgin, TBMM eski Başkan Vekili Haydar Akar, CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, İzmit Belediyesi eski Başkanı Hikmet Erenkaya, CHP İl eski Başkanları Cengiz Sarıbay, Keramettin Gençtürk, Eski Bekirpaşa Belediye Başkanı Fikret Toker, Eski Saraybahçe Belediye Başkanı Metin Alan, Eski İzmit İlçe Başkanları Alpaslan Seymen, Gökhan Darcan, Hakan Çakar, Selman Yıldırım, Saffet Koşar ve vatandaşlar katıldı.


“EKŞİ YEMEDİK Kİ BAŞIM AĞRISIN”
Başkan Hürriyet program sırasında yaptığı konuşmada, “2019 yılında halkımız bize çok güzel bir görev verdi. Bu kent bizi bağrına bastı. ‘Al kızım bu kenti sen yönet’ dediler. Yıllar sonra bu kentte sosyal belediyecilik bayrağını dikmek nasip oldu. Mecliste çoğunluğumuzun olmaması nedeniyle bir yanımız eksik kaldı. Ama hiçbir zaman şikayet etmedik. Hep çözüm üretmeye çalıştık. Bir şekilde başardık. Kavga ederek söke söke hakkımızı almaya çalıştım. Bu kavgayı vermeseydim bugün size anlatacak çok bir şeyim olmazdı. Mücadeleden asla vazgeçmedim. Ekşi yemedik ki başım ağrısın. Ranta değil halka hizmet eden bir anlayış ile mücadele ettik. 


“NE YAZIK Kİ ZORLAR HEP BENİ BULDU”
Müfettişler bizi inceleyip giderken bize teşekkür ediyorlar. 5 yıllık süreç sonunda vicdanen rahatım. 20 yıldır yapılmayanı yapmaya çalıştık. Ne yazık ki zorlar hep beni buldu. Pandemi, deprem, ekonomik kriz ile uğraştık. Ama hiç şikayet etmedik. Belediyeyi 300 milyon bütçe ile aldık. 250 milyon borç vardı önümüzde. Ama çok şükür hepsini ödemeyi başardık. Yüzde 80 borçla aldığımız belediyenin bütçesi 2 milyar 24 milyon. Bugün sadece piyasa borcumuz 200 milyon. Kamu borçları dahil 1 milyar bile borcumuz yok. Yani borç oranımız yüzde 40 oldu.


“ESKİDEN KALMA SGK BORÇLARI VARDI”
EYT’lilere öz bütçemiz ile tazminatlarını ödedik. Eskiden kalma SGK borçları vardı. Yılların SGK borçları bizim dönemimizde ödendi. Devletin devamlılığı esastır. O yüzden bu borçları ödedik. Göreve geldiğimizde kreş, kütüphanemiz yoktu. Bunları açtık. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza her öğün sıcak yemek hizmeti sunan Aşevi’ni kurduk. Bu aşevi sayesinde 13 bin kişiye destek sağlıyoruz. Yine aşevi sayesinde Üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek sunan Anne Eli projesini faaliyete geçirdik. Bizi karalamalarının askine yardımları hep arttırdık. Beslenme Saati projemizle devlet okullarındaki tüm çocuklarımız için her gün 1 öğün ücretsiz yemek desteği sağlıyoruz. Bu projeyi devlet okullarında yaygınlaştırmak için 2 yıldır milli eğitimi ikna etmeye çalışıyoruz.


“1,5 MİLYON MASKE ÜRETTİK”
Maskenin kara borsaya düştüğü pandemi döneminde 1,5 milyon maske ürettik. Elazığ, İzmir, Kahramanmaraş depremlerinde sizi en iyi biz anlarız deyip yardıma koştuk. Maraş ve çevre illerdeki depremzedelere hala hizmet etmeye devam ediyoruz.  Ekonomik kriz oldu, bu dönemde de esnafımızı yalnız bırakmadık. 2019 yılında dolar 5 liraydı. Şimdi ise 32 lira oldu. Buna rağmen borçlarımızı azaltıp varlıklarımızı arttırdık. Geleceğin İzmitli sanatçılarını yetiştiren Sanat Akademisi’ni hizmete açtık. Daha önce millet kıraathanesi olan ve birkaç kişinin faydalandığı bu alanı şu anda bin kişinin eğitim aldığı Sanat fabrikasına dönüştürdük.


“ALZHEİMER VE OTİZM EVİNİ AÇTIK”
Kocaeli’nin ilk ve tek Alzheimer Yaşam Evi’ni hayata geçirdik. Hem de ikinci yılımızda açtık. KBB daha yeni dönem için vaat ediyor. Kadınların en büyük destekçisi Kadın Girişimciler Merkezi İZGİM’i hayata geçirdik. Bu merkez ile Kanada ve Almanya’ya ürün ihraç eder hale geldik. 2 bine yakın buradan para kazanır hale geldi. Kocaeli’nin ilk ve tek olan Otizm Spor ve Yaşam Evi’ni açtık. En büyük hayalimdi. Ücretsiz dershane olarak açtığımız Çınar Akademi İzmitli gençlere umut oldu. Profesyonel bir dershane hizmeti veriyoruz. Belsa Gençlik Sokağı’nda da gençlere hizmet veriyoruz. 


“BU BİLE MECLİSTE TARTIŞILDI”
Aşevi olarak Dev Mobil Aşevini sağladık. Bu sayede her akşam Anıtpark’ta 1000 kişilik iftar yemeği hizmeti veriyoruz. İhtiyaç sahipleri için Dost Eller Mağazamızı ve Gıda Bankamızı açtık. Göreve gelir gelmez nikah salonlarımızı sadece 1 Lira yaptık. Bu bile mecliste tartışıldı. Ücretsiz gelinlik ve damatlık hizmeti başlattık. Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’ni kente kazandırdık. Bizim gurur kaynağımız oldu. Yine Ruşen Hakkı anısına Şiir ve Edebiyat Evi’ni, İzmit kültürünü yaşatan İzmit’in İzleri Anı Evi’ni,  Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi’ni, Süleymanpaşa Hamamı ve Şehr-i İzmit Kafe’yi halkımızın hizmetine sunduk.


“AMBARCI TEPEBAŞI CAMİİ’Nİ İBADETE AÇTIK”
Kurduğumuz İzmit Belediye Bandosu ve Kent Orkestrası, İzmitlilerin kulaklarının pasını silmeye devam ediyor. Bu kentin çocukları ile bu kentte kültür sanat etkinlikleri yapıyoruz. İzmit Belediye Tiyatrosu ve Gülümse Çocuk Tiyatrosunu kurduk. Atıl durumda bulunan Sarısu Gençlik Kampı’nı baştan sona yeniledik. İzmit’in sahilinde olmasa da Kandıra’nın sahilinde yerimiz var. Yapımını baştan sona üstlendiğimiz Ambarcı Tepebaşı Camii’ni, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nde ibadete açtık. 


“TUVALETLERİ ÜCRETSİZ YAPTIK”
Daha önce ihalede olduğu için ücretli olan Yenicuma Parkı’ndaki tuvaletleri yenileyerek, tamamen ücretsiz yaptık. Fevziye’deki tuvaletler de bizim ama ihale nedeniyle 2026 yılından önce işletmesini alamıyoruz. Geçmişi 16. Yüzyıla dayanan Tarihi Kapanönü Çarşısı’nda uzun yılların ardından tadilat ve yenileme çalışması gerçekleştirdik. Yeni Cuma Lostrasını modern bir görünüme kavuşturduk. Yahya Kaptan ve Yuvam Akarca Demokrasi Parkı’ndaki amfitiyatroyu tamamen yeniledik, mahallelerimize sosyal alan kazandırdık. 


“FETHİYE CADDESİ’Nİ YENİLEDİK”
Fethiye Caddesi’ni 25 yıl sonra sorumluluk alanımızda olmamasına rağmen alt yapısını ve üst yapısıyla tamamen yeniledik. İzmitlileri asbestli borulardan su içmekten kurtardık. Alt ve üst yapılarını tamamen yenilediğimiz, Işıl ışıl ve modern bir görünüme kavuşan İstiklal Caddesi, Turan Güneş Caddesi, İshak Paşa Caddesi, Kavaklar Caddesi ve Alikahya Fatih Sultan Mehmet Bulvarı artık Atatürk’ün ışığıyla aydınlanıyor.


“SOKAKLARI IŞIL IŞIL YAPTIK”
Baştan sona yenilediğimiz Rauf Orbay Sokak, eski hali böyleydi şimdi ışıl ışıl oldu. Köseoğlu ve Cebesoy Sokakları cıvıl cıvıl yaptık. Bu sokaklara ruh katıyoruz. 15 günde baştan sona yenilediğimiz Mimar Sinan Sokağı modern görünüme kavuşturduk. Akça Camii Caddesi’ni sadece 14 günde baştan sona kendi öz gücümüzle yeniledik. Bayraktar Mahallesi’ni 17 Yıl sonra asfalta buluşturduk. Kabaoğlu Mahallesi’nde 10 yıllık hasreti 10 günde bitirdik. Serdar Küme Evler’de 30 yıllık yol çilesine son verdik.


“RANTI BİTİRDİK”
Depreme Dayanıklı KİPTAŞ Çınar Evleri’ni hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik. Yeni Cuma Parkı ve çay bahçesini tamamen yeniledik. 20 yıl bu kenti 13-0 yönettileri. İzmit kent merkezinde bir çiçek bile değişmedi. Bu süreçte buraları değiştirmeyi biz başardık.  Gülümse Kafe Yahya Kaptan- Gülümse Kafe Lavanta - Gülümse Kafe Malta - Yeni Cuma Parkı - Cumhuriyet Parkı, Şehr-i İzmit Kafe – Sekalılar Lokali ile kentimize yakışan yeni sosyal yaşam alanları kazandırdık ve rantı bitirdik. Derdimiz rant olsaydı buraları birilerine kiralardık ama yapmadık. 


“İSRAFIN ÖNÜNE GEÇTİK”
Kiralamalara son vererek, tüm engellemelere rağmen 5 yıl boyunca toplamda 218 adet hizmet aracı satın aldık ve kocaman bir hizmet aracı filosunu kurmayı başardık. Artık kentimize İzmit halkının araçları hizmet veriyor. Müthiş bir rant ve israfın önüne geçtik. Bu rantı bitirmek için çok mücadele ettik. Sadece 55 milyon kredi istemiştik. Mecliste çoğunluğunun olmaması nedeniyle araçları 350 milyona alabildik. Engellemeler ve sıkıştırmalar olmasaydı ekonomik olarak şu an artıda olacaktık. Şu anda olsaydı araç kiralamalarına ayda 40 milyon ödeyecektik ama şimdi kredi için ayda 10 milyon lira ödüyoruz. Bugün bile kardayız.


“MAKAM ARACI VE ÖZEL ŞOFÖR UYGULAMASI KALDIRILDI”
2 adet mobil ikram aracı satın alarak hizmete sunduk. Daha temiz bir İzmit için çöp konteyneri yıkama aracı satın aldık. Kentimizin kültür ve tarihine katkı sunacak üstü açık gezi otobüsü satın aldık. Belediyedeki makam aracı ve özel şoför uygulaması kaldırıldı. Havuz sistemine geçildi. Kiralık olan fotokopi makinelerinin ihalesine son verdik ve Devlet Malzeme Ofisinden 3’te 1 fiyatına satın aldık.
“LEYLA HANIM BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI”
Doğrudan halkın oylarıyla seçilen ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan ve mesai arkadaşlarının hayatını konu alan “Leyla Hanım” belgesel filminin galasını gerçekleştirdik. Yıllardır talan edilen ve ranta kurban edilen Gölkay Park kaçak yapılardan dolayı ilk karda çöktü. Bunun yerine baştan sona yepyeni bir proje hayata geçirdik ve 100. Yıl Parkı Bıçkıdere Göleti ismiyle Cumhuriyetimizin 100. Yılına yakışır bir şekilde İzmit’e kazandırdık. 


“TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ’NE HALAYLARLA İMZA ATTIK”
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in makam aracı, kendi talimatıyla şehit aileleri ve gazilerimizin kullanımına ücretsiz olarak tahsis edildi. “İzmit Unutmaz” diyerek İzmit’te ve Türkiye’de iz bırakan değerli isimleri andık. İşçilerimizin yüzünü güldüren ve 30 milyarlık bütçeli Büyükşehir Belediyesinden bile daha fazla zam verdiğimiz Toplu İş Sözleşmesi’ne halaylarla imza attık.


“KENT LOKANTASINI HİZMETE AÇTIK”
3 çeşit yemeğin 40 lira olduğu Kent Lokantasını hizmete açtık. Sokak hayvanları için serbest dolaşım alanları olan barınak çalışması başlattık. Yuvam bölgesine sosyal yaşam alanı kazandırmak için 2. Yılımızda kolları sıvadık ve Yuvam Akarca Çardaktepe Mesire Alanı için, içerisinde yürüyüş alanları, çocuk oyun alanları, spor alanları olan yaşam alanı projesi hazırladık. 3 yıl boyunca Orman Bakanlığından kiralamaya çalıştık. Ama ne yazık ki kiralama ihalesinde çeşitli ayak oyunlarıyla diskalifiye edildik. Konunun peşini bırakmadık yargıya taşıdık. Burayı geri alana kadar da mücadelemiz devam edecek. Halkın belediyesi İzmit Belediyesi olarak her projemizde ’güzel işler kalbe değer’ diye başladık, kalbimizi koyarak çalıştık. İnanıyoruz ki Cumhuriyet’imizin 100. yılına çok yakıştık!” dedi.