DOLAR 32,1895 0.17%
EURO 34,9979 0.07%
ALTIN 2.435,970,29
BITCOIN 2189259-1.33849%
Kocaeli
18°

HAFİF YAĞMUR

15:52

İKİNDİYE KALAN SÜRE

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR

İzmit Belediyesi olarak, hayvan barınağı projemizin enerji nakil hattı ve trafo tesisi süreci hakkında kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.

ABONE OL
10 Ekim 2024 09:24
BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR
0

BEĞENDİM

ABONE OL
SEDAŞ 1.5 YIL SONRA ADIM ATTI VE 30 MİLYON TEMİNAT İSTEDİ
Öncelikle, SEDAŞ’ın ilk yazışmamızdan tam 1.5 sene sonra (Mart 2023’te başlayan yazışmalar, Eylül 2024’e kadar sonuçlanamamıştır) adım attığını belirtmek isteriz. Bu uzun süreç sonunda, SEDAŞ tarafından barınak için yapılması gereken enerji nakil hattı ve trafo tesisi projesi kapsamında belediyemizden 30 Milyon 442 Bin TL tutarında kamulaştırma teminatı talep edilmiştir. Belediyemiz, bu tutarı aşırı yüksek bulmuş ve halkımıza ek maliyet yükleyecek bu bedeli ödemek yerine, sürecin daha ekonomik bir şekilde belediyemiz kontrolünde yürütülmesine karar verilmiştir. Bu adım, projeyi daha hızlı ve daha az maliyetle hayata geçirmeyi amaçlamaktadır.
SEDAŞ’LA OLAN SÜREÇ
Bu süreç, 13.03.2023 tarihinde SEDAŞ’a alçak gerilim seviyesinden enerji müsaadesi talebinde bulunmamızla başlamıştır. Ancak SEDAŞ, bölgenin imar yolunun olmaması, meskun mahal dışında kalması ve orman arazisi içinde bulunması gibi sebeplerle talebimizi değerlendirmeye almamıştır. Buna rağmen, belediyemiz halkın bu projeden yararlanması adına 04.01.2024 tarihinde talebi tekrar ederek SEDAŞ’la süreci devam ettirmiştir.
İSU KABUL ETTİ, SEDAŞ REDDETTİ 
Ancak burada önemli bir noktaya dikkat çekmek isteriz: İSU, kanalizasyon ve içme suyu altyapısı taleplerimize olumlu karşılık vermiştir. Buna karşın, SEDAŞ benzer bir hizmeti enerji bağlantısı için reddetmiş, yalnızca 3 km uzunluğundaki havai hat ve trafo tesisini belediye imkanlarıyla yapmamız halinde orta gerilim seviyesinden enerji sağlayabileceklerini bildirmiştir.
SEDAŞ’ın 01.02.2024 tarihli yazısında da belirtildiği gibi, enerji müsaadesinin alçak gerilim seviyesinden verilemeyeceği, bunun yerine orta gerilim seviyesinden enerji sağlanabileceği ifade edilmiştir. Ancak bunun için yaklaşık 3000 metre uzunluğunda orta gerilim hattı ve trafo tesisinin belediyemiz tarafından yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Bu süreçte SEDAŞ ile yapılan yüz yüze görüşmelerde de, SEDAŞ’ın enerji nakil hattı ve trafo tesisinin yapımına katkı sağlayamayacağı, yalnızca proje çalışmaları ve orman izinlerinin alınması konusunda destek verebileceği bildirilmiştir. Bu şartlar altında belediyemiz, süreci SEDAŞ’ın önerdiği şekilde yürütmek zorunda kalmıştır.
DAHA AZ MALİYETLE YÜRÜTÜLMESİ PLANLANIYOR
Tüm bu yazışmalar ve yüz yüze görüşmeler neticesinde, 18.09.2024 tarihinde SEDAŞ tarafından belediyemize orman izinlerinin alınabilmesi için bir kamulaştırma protokolü sunulmuş, ancak talep edilen yüksek teminat nedeniyle bu süreç belediyemizin kontrolünde daha az maliyetle yürütülmek üzere yeniden planlanmıştır. Proje hazırlanması ve orman izinlerinin alınması için hizmet alımına gidilerek, belediyemiz tarafından bu sürecin takip edilmesinin daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır ve bu yönde çalışmalara başlanmıştır.
Bu süreç dışında, tesisin projelendirilmesine devam edilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, SEDAŞ’ın ilk yazışmamızdan tam 1.5 sene sonra adım atmış olmasıdır. Mart 2023’te başlayan yazışmalar, Eylül 2024’e kadar sonuçlanamamıştır. Ayrıca, SEDAŞ’ın bu sürecin sonunda bir barınak projesi maliyeti kadar teminat talep etmesi de dikkat çekici bir durumdur.
BEKLEYEN DİĞER TALEPLERİMİZ
Bunun yanı sıra, belediyemizin SEDAŞ’tan beklediği diğer projeler de halen tamamlanmamıştır. Bu projeler arasında:
•16.04.2024 tarihli yazı ile 28 Haziran Mahallesi Bayram Aslan Sokak havai hatlarının yer altına alınması,
•03.04.2024 tarihli yazı ile Yenişehir Mahallesi Şehit Kazım Sokak havai hatlarının yer altına alınması,
•04.05.2023 ve 17.04.2024 tarihli yazılar ile Körfez Mahallesi Kahya Kadın Caddesi havai hatlarının yer altına alınması,
•Erenler Gündüz Çocuk Bakım Evi elektrik bağlantı direği montajı gibi çalışmalar yer almakta ve bu projelerle ilgili süreçler de halen sonuçlanmayı beklemektedir.
İzmit Belediyesi olarak, halkımıza en iyi ve verimli hizmeti sunmak için bu projeleri yakından takip ediyor, hayvan barınağı projemizin enerji ihtiyacını karşılayarak en kısa sürede hayata geçirmek için tüm adımları atmaya devam ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İZMİT BELEDİYESİ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.