İzmit Belediyesi, Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitlik şartında yer alan ilkelerin hayata geçirilmesi ve belediye hizmetlerine toplumsal cinsiyet eşitliğinin yansıtılması amacıyla “Yerel Eşitlik Eylem Planı” hazırlığı kapsamında muhtarlar ile çalıştay düzenledi. Çalıştayda İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimci Ayşe Kaşıkırık, muhtarlara Yerel Eşitlik Eylem Planı Sunumu gerçekleştirdi.
YOL HARİTASI ÇIKARILDI
Gün boyu devam eden çalıştayda; eğitim, sağlık, istihdam, yönetim mekanizmalarına katılım, kadına yönelik şiddet, acil yapılması gereken çalışmalar ve mahallelerin ihtiyaçlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunularak izlenecek yol haritası çıkarıldı.
“YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI HAZIRMALAYA ÇALIŞIYORUZ”
Programda konuşma yapan İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Sibel Solakoğlu, “ Toplantımızın amacı planladığımız ve bu sene hayata geçirmeyi umduğumuz Yerel Eşitlik Eylem Planının hazırlık aşamaları. Uzun bir süreç olacak. Çeşitli çalıştaylarımız olacak. İlk çalıştayı da çok önemsediğimiz mahallelerin temsilcileri söz sahibi muhtarlarımızla birlikte gerçekleştiriyoruz. Daha sonra mahallelerde ufak çaplı çalışmalarımız olacak. Sivil toplum örgütleri ve diğer kamu kuruluşları ile birlikte çalıştay yapmayı hedefliyoruz. Mahallerimizdeki kadın, çocuk, erkek, engelli ve yaşlı bireylerin sorunlarını ve bunların çözümlerini yansıtacağımız bir Yerel Eşitlik Eylem planı hazırlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı
“KATILIMINIZ OLDUKÇA DEĞERLİ”
İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Burcu Bineklioğlu, “İzmit Belediyesinin önem verdiği İzmitli kadınların yerel hizmetlerden eşit şekilde yararlanmasını ve kent yönetiminde aktif rol oynamasını destekleyecek Yerel Eşitlik Eylem planımıza katılımınızı oldukça değerli buluyoruz. Gerçekten muhtarlarımızın belediye hizmetlerinin ulaştırılmasında girişimci adres olduğunu biliyoruz. Bu anlamda muhtarlarımızın Yerel Eşitlik Eylem planında bizlere destek olacağını umuyoruz. Yerel eşitlik mahalleden başlar diyor katılımınız için teşekkür ediyoruz” dedi.
“BU SÜRECE KATKI SUNMAK GURUR VERİCİ”
Muhtar Habibe Demiroğlu Aksoy,” Toplumsal eşitlik belirli bir toplum ve bir grup içerisindeki tüm insanların belli açılardan aynı statüye sahip olmaları durumudur. Toplumsal eşitlik yasalar önünde eşit haklara sahip olabilmeyi toplumsal mal ve hizmetleri eşit seviye erişmeyi ifade eder. Bu vesileyle 2021 yılında Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi tarafından oluşturulan Avrupa Yerel Yaşam Kadın Erkek eşitliği şartına imza atan belediyemizin tüm hizmetleri entegre etmek amacıyla Yerel Eylem Eşitlik Planını hayata geçirmeye hazırlanan bu projede eşit ve kapsayıcı perspektifle hazırlanması için yerelin en değerli en etkili parçası olan kıymetli yol arkadaşlarımızla bu sürece katkı sunmak gurur ve mutluluk verici. Bu vesileyle İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e teşekkür ediyorum” dedi.
“ÇÜNKÜ İZMİT TÜRKİYE DEMEK”
Çalıştayın ardından açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimci Ayşe Kaşıkırık, “İzmit Belediyesi ev sahipliği ile düzenlenen ve 2025- 2027 yıllarını kapsayan Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın ilk çalıştayı olan Muhtarlar Çalıştayı için bir araya geldik. Yüksek bir katılımla çalıştayı tamamladık. Amacımız Fatma Başkanın da söylediği gibi İzmit’in daha eşitlikçi hepimiz için yaşanabilir bir şehir olması. Çünkü İzmit Türkiye demek.
“İLK KEZ FATMA BAŞKAN DÖNEMİNDE YAPILIYOR”
İzmit’in gülümsemesi için buradaki insanları mutluluğu ve refahı için biz muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, yerel ortaklarla ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yaparak sorunları ilk ağızdan alıyoruz. Ardından bunları Yerel Eşitlik Eylem Planına faaliyetlerimize performans göstergelerimize yansıtıyoruz. Daha eşit adil, kapsayıcı bir İzmit için Yerel Eylem Planı çok önemli bir adım. İzmit tarihinde İzmit Belediyesi olarak ilk defa Fatma Başkan döneminde bu plan hazırlanıyor. Ben de bu süreçte İzmit Belediyesiyle yol ve yoldaşlık yapmaktan dolayı çok mutluyum teşekkürler” dedi.