DOLAR 32,1895 0.17%
EURO 34,9979 0.07%
ALTIN 2.435,970,29
BITCOIN 2189259-1.33849%
Kocaeli
18°

HAFİF YAĞMUR

20:30

YATSIYA KALAN SÜRE

İzmit Belediyesi ve SAR’dan önemli protokol

İzmit Belediyesi ve SAR’dan önemli protokol

SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği Kocaeli Şubesi ile imzalanan protokol töreninde konuşan Başkan Hürriyet, protokolün hem olası afetler öncesi oluşturulacak farkındalığa katkı sunacağının hem de yeni kurulacak afet tatbikat sahasının önemi vurguladı

ABONE OL
17 Ağustos 2024 13:09
İzmit Belediyesi ve SAR’dan önemli protokol
0

BEĞENDİM

ABONE OL
İzmit Belediyesi, SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği Kocaeli Şubesi ile protokol imzaladı. İzmit Belediyesinde gerçekleştirilen programa; İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği Kocaeli Şube Başkanı Hasan Yüce ve dernek yöneticileri ile İzmit Belediyesi Sendikalar ve Meslek Odalarıyla İletişim Birimi Başkanı Cem Serhat Dayanç katıldı.
“YENİ BİR YOLA ÇIKIYORUZ”
Protokol imza töreninde konuşan Başkan Hürriyet, “Göreve geldiğimiz günden bu yana afetlere karşı farkındalık yaratmak adına çalışıyoruz. Geçtiğimiz yaşanan deprem felaketlerinde ekiplerimizle birlikte ciddi çaba sarf ettik.  O süreçte SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği ile yollarımız kesişti. Bugün de onlarla güzel bir protokole imza atıp yeni bir yola çıkıyoruz.
“1999 DEPREMİ DERİN İZLER BIRAKTI”
Bu konuda çok çaba sarf ettik, fikirler ürettik. Bu protokolü imzalamak için de meclisimizden bir madde geçirdik. Bu iş birliği protokolü şehrimiz ve ülkemiz için de hayati bir adımı temsil ediyor. Bu protokol sadece kağıt üzerinde bir anlaşma değil aynı zamanda halkın güvenliği için de atılmış somut bir adım. 17 Ağustos 1999’daki deprem felaketi derin izler bıraktı hepimizde.
“AFET YÖNETİMİNDE KARDEŞ BELEDİYECİLİK”
Olası depremler ve hazırlıklar hep tartışılmıştır. Biz geçtiğimiz yıl Ankara Yenimahalle Belediyesiyle Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik kapsamında bir araya gelmiştik. Bu kardeş belediyecilik anlayışımız sadece bir kültür etkileşimi değil afet anlarında belediyeler arasında iş birliği sağlayan bir belediyecilikti. Hatay depremi sonrasında birçok insan belediyelerden bir şeyler bekledi ama imkanlar çok zorluydu.
“GÜÇLÜ BİR İŞ BİRLİĞİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ”
Olası bir deprem durumunda bizim yerimizi alacak başka kurumların olması ve bu planlamaların yapılması gerekiyor. SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği ile birlikte acil durum ve afet yönetimi konularında güçlü bir iş birliği sağlamak istiyoruz. Bu iş birliği çerçevesinde de halkımızı olası afetlere karşı bilinçli hale getirmeyi hedefliyoruz. Kardeş belediyecilik anlayışımıza SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneğini de katarak Türkiye’ye belki de örnek olacak bir çalışmaya imza atacağız. İki belediye arasında bir gönüllü derneğin katılımıyla üçlü bir ekip oluşturacağız.
“ETKİLİ BİR SAHA ÇALIŞMASI YAPABİLECEĞİZ”
Bu iş birliğimiz afet anlarında hızlı müdahale imkanı sağlayarak belki de can kayıplarını en aza indirecek. Tek başına bir ilçe belediyesi olarak bizim yapabileceklerimiz sınırlı ama güç birliği yaparsak olası bir afet anında çok daha etkili bir saha çalışması yapabileceğimizi düşünüyoruz. Gerçekleştireceğimiz sempozyumlar, toplantılar SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneğinin katkılarıyla daha verimli şekilde olacaktır.
“ORTAK AKIL OLUŞTURACAĞIZ”
İzmit ilçesi sınırlarını kapsayan Acil Durum ve Afet Eylem Planlarının hazırlanmasında SAR ile işbirliği içerisinde hareket edeceğiz ve bu hususta yapılacak toplantılara dernek temsilcilerini ederek ortak akıl oluşturmaya çalışacağız. Meydana gelebilecek bir acil durum veya afet durumunda belediyemiz tarafından oluşturulacak kriz yönetim merkezinde SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği ile eş güdüm sağlamayı hedefliyoruz.
“HER TÜRLÜ AFETE HAZIR OLACAĞIZ”
Kriz anlarında hızlı karar alınması çok önemli. 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi içerisinde yer alan ve arama kurtarma çalışmaları için kullanacağımız bir bölümümüzü derneğimizle birlikte kullanacağız. Bu alanda sadece deprem değil her türlü afet durumunda halkımızın bilinçlendirilmesi adına çalışmalar yapılacak. Müze dış alanında da tatbikat alanı oluşturacağız. Bu alan ile her türlü afete hazırlık olmayı planlıyoruz.
“TÜM KENTLERE HİZMET EDEBİLECEK BİR ALAN”
O alanı olası bir ihtiyaç halinde tüm kurumlar kullansın istiyoruz. Mobil mutfaklarımız, aşevlerimiz AFAD tarafından tescillenmiş alanlar. Olası bir afet anında bu hizmetler devreye girecek çok önemli hizmetler. Bunları da geliştirip büyütüyoruz. Birçok dernekler ve STK’lar var. Güç birliği çok önemli. Deneyimli insana ihtiyaç olduğunu gördük. Tüm yakın kentlere de hizmet edebilecek bir alan yaratmış olacağız.
“HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN”
Bu protokol çerçevesinde derneğimizle omuz omuza çalışmayı istiyoruz. Yapacağımız ortaklaşa çalışmalar olacak. Bu protokolle birlikte daha bilinçli bir çalışma gerçekleştirmek istiyoruz. İmkanlarımız az olsa da emek vermeyi sürdürüyoruz. SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneğine ve yöneticimiz Cem Serhat Dayanç’a bu protokolün hazırlanması için verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyorum. Belediyemize, kentimize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.
“3-4 AYDIR ÇALIŞIYORUZ”
Başkan Hürriyet’in ardından konuşan SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği Kocaeli Şube Başkanı Hasan Yüce, “Bizler artık bu işe gönlünü vermiş yıllardır afetlerle uğraşan insanlar olarak bir şeylerin kağıt üstünde kalmasındansa sahaya dökmeye ve adım atma isteğimizi başkanımıza bildirdik. 3 veya 4 aydır bu protokol ile ilgili çalışmalarımızı başkanımızla birlikte yürütüyoruz.
“AFETİ YAŞAMADAN ADIMLAR ATMAYA BAŞLAYACAĞIZ”
Temin edeceğimiz saha ile il içerisindeki gücümüzü arttıracağımıza diğer dernek ve kamu kuruluşlarına destek sağlayacağımıza ve halkımızın bilinçlenmesi adına bölgedeki birçok noktayı daha aktif kullanmak adına bu çalışmanın güzel olacağına inanıyoruz. Bu bağlamda birçok proje yürütüyoruz. Afeti yaşadıktan sonra adımlar atılıyor fakat önemli olan afeti yaşamadan adımlar atabilmek.
“OLASI DEPREMLERE HAZIRLIK YAPILACAK”
Bu bağlamda bir olası bir Marmara depreminde veya beklenen İstanbul depreminde neler yapabiliriz, kaç kişiyi konaklatabiliriz, kaç kişinin oradaki kişisel ihtiyaçlarını karşılayabiliriz, yönetim merkezi olarak ilimize, ilçemize ne kadar faydalı olabiliriz bunların çalışmalarını yürütüyoruz. İlk olarak Ekim Ayında içerisinde 250 kişilik bir ekibi bizim sahamızda eğitmeyi planlıyoruz. Hızlı çalışmalar ile de bu çalışmayı hızlıca tamamlamayı planlıyoruz. Bu protokol ilçemize ve derneğimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum ve bu bağlamda emeği geçen İzmit Belediye Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet’e ve ekibine teşekkür ediyorum. 17 Ağustos’ta kaybettiğimiz deprem şehitlerimizi de anıyorum.
“KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA SAHASI KURULACAK”
Deprem müzemizin arkasında kalan atıl ve kullanılmayan alanımız var. Bu alanda bir enkaz çalışma sahası yapacağız. İple kurtarma, çeşitli enkaz türlerinde ekiplerimizin kendisini eğitebileceği ve AFAD’ın akreditasyon sınavına girebileceği bir saha kurmak istiyoruz. Bu bölgede kamp yapılabilecek alandan K9 eğitim alanına varacak kadar alanın etrafını düzenlemeyi planlıyoruz. Bizler bu ilde özellikle enkaz sahası çalışmaları yaparken çok sıkıntılar yaşıyoruz, kuracağımız bu saha ile bununda önüne geçerek aşacağımıza inanıyoruz.
“GÜZEL BİR PLANLAMA YAPACAĞIZ” 
Bizim tecrübemiz ve belediyenin imkanları doğrultusunda o sahanında çok uygun bir şekilde ele alınıp düzenleneceğini umut ediyoruz. Hatta başka illerden de bu sahada çalışmak için gelecek ekiplerin olacağını düşünüyorum planlanan doğrultuda teknik bir saha olacak.  Yangın, deprem, sel ve kayıp arama gibi birçok varyasyonu olan bir alan olacak. Bu alanın değerlendirilmesi ve yönetilmesi adına güzel bir plan yapmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.