İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen meclis toplantısının ardından genel bir bilgilendirme yapmak ve hizmet araçlarının satın alınmasıyla ilgili izlenecek sürece dair basın toplantısı gerçekleştirdi.  Başkan Hürriyet basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Yaklaşık 3 yıldır sürekli karalamalar, sürekli algı çarpıtan açıklamalar yapılıyor. Fütursuz cümlelerle karşı karşıya kaldığımız için biz önceden halkımızı bilgilendirelim istedik. 


“EN BÜYÜK GİDER KALEMİ ARAÇ KİRALARI”
Tam 2 yıl önce bugün bir yola çıkmıştık. Biz hizmet araçlarının satın alınmasını meclis sunmadan önce hesap kitap yaptık, ders çalıştık. En büyük gider kalemlerimiz nedir, bizim tasarruf etmemiz lazım dedik. Borçlarımızı kapatmamız lazım dedik. Daha fazla yatırım hizmetlerimizi arttıralım dedik. En büyük gider kalemleri de hizmet araçlarının kiralanmasıydı. 


“SATIN ALMAK GEREKİYOR DEDİK”
Biz bu araçları satın alırsak ne kadar olur? Tasarruf olur mu? Olmaz mı? Satın alırsak bunun belediyeye yararı mı olur? Zararı mı olur diye değerlendirmelerde bulunmuştuk. Sonunda da kanaat ettiğimiz üzere kiralamalar büyük bir israf, kiralamak yerine satın almak gerekiyor dedik. 


“FOTOKOPİ MAKİNELERİ BİLE KİRALIKTI”
Göreve geldiğimizde fotokopi makineleri bile kiralıktı belediyede. Biz ihale süreci biter bitmez hemen gittik devlet malzeme ofisinden çok daha uygun fiyata satın aldık. Hizmet araçlarımızı da satın almak istedik. İş makinelerimiz, kamyonlarımız, binek araçlarımız gibi kullandığımız hizmet araçlarımızı satın alalım dedik. 

 


“TALEPLERİMİZİN HEPSİ REDDEDİLDİ”
2 yıl önce bu tahtanın karşısına geçtik. Araç bedelleri, kiralamalar, satın alırsak ne olur? Bunun faizi, kullanılabilecek kredi gibi konuları ders anlatır gibi önce topluma bilgi verdik sonra da bu konuyu meclise sunduk. O günlerde 55 milyon lira kredi istemiştik. Dolar bu kadar artmamıştı, enflasyon bu kadar yüksek değildi. Yüzde 68 faiz oranıyla 55 milyon lira kredi kullanılmasıyla alakalı talepte bulunmuştuk. Aynı bu sene yaşadığımız gibi hemen kafadan ‘Hayır’ dendi. Hepsi reddedildi. 


“DAVAMIZDA HAKLIYIZ”
Davamızda, hesabımızda haklıyız. Çabamızda haklıyız. Biz kent kazansın istiyoruz. Belediye daha az parayla daha çok iş yapsın istiyoruz. Belediye mal sahibi olurken kendi malıyla hizmet versin vatandaşa dedik. Buradan elde edilecek tasarrufla daha fazla kreş, daha fazla kütüphane,  daha fazla vatandaşımızın kullanacağı hizmetleri arttıralım istedik.  Kararlıydık ve veto ettik. Yine konuyu meclise gönderdik. 


“27 MİLYONU ZORLA ALDIK”
Yine komisyonlarda bir sürü tartışmalar, kafa karıştırıcı hesaplar yapıldı. 2 yıl önce verdiğimiz kararın ne kadar doğru olduğunu bize bugün rakamlar gösterdi. 55 milyon kredi istediğimizde ‘Hayır’ dediler. Bütün o tartışmalar ve en sonunda halkımızın müthiş muhalefet desteğiyle beraber belki de utandılar ve 55 milyon değil ama 27 milyonluk rakamı alma imkanımız oldu. 27 milyonu zarla zorla aldık. 


“BU MART’TA KREDİ BORCUMUZ BİTİYOR”
Krediyi Finans Katılım Bankasından 0,68 faiz oranıyla kullandık. 3 yıl geri ödemeliydi bu kredimiz. Bu mart ayında kredimizin borcu bitmiş olacak. Ayda 1 milyon lira kredi geri ödemesi var. Faiz artışından falan hiçbir şeyden etkilenmiyor. Faiziyle birlikte ödediğimiz toplam rakam 31 milyon küsur. 55 milyonu çekebilseydik, faiziyle birlikte 3 yılda 66 milyon ödeyecektik ve 200’e yakın aracın sahibi olacaktık. Ne yazık ki olmadı.


“O KADAR BÜYÜK BİR TASARRUF Kİ”
27 milyon lirayla tüm temizlik araçlarımızın bir bölümünü aldık.71 tane kamyon ve iş makinesi sınıfında aracı satın aldık. O araçların bugünkü değeri en az 100 milyona yakın. O kadar büyük bir tasarruf oranı ki bu. O araçları eğer o dönemde almasaydık, bugün kiralasaydık krediye 1 milyon lira öderken belki 4-5 milyon lira kira ödüyor olacaktık.”